Събитие „Skeptics in the Pub: Изкуствен интелект“

Приключило

23 март 2017

София

Събитие „Skeptics in the Pub: Изкуствен интелект“

Дата:

23 март 2017, четвъртък

Час:

19:30

Достъп:

Свободен

Място:

Carrusel Club, София, ул. "Г. С. Раковски" 108

За контакти:

E-Mail

Организатори:

Ratio

За събитието

На следващото ни събитие ще се срещнете с Никола Тошев и Константин Василев, програмисти със слабост към изкуствения интелект.

Двамата са участвали в изграждането на софтуерната компания WizCom, по-късно закупена от VMWare. Днес Константин се занимава с мобилни апликации и игри, а Никола съосновава Sciant и развива machine learning в компанията.

Още от създаването си първите компютри започват да поемат задачи, дотогава изискващи човешки интелект.

Прогресът е бърз: през втората половина на XX век се появяват първите невронни мрежи, ботове за разговори, програми, играещи шах, експертни системи, и изглежда че всеки момент ще бъде създаден изкуствен интелект, съизмерим по възможности с човешкия.

Постепенно става ясно, че всяка от тези технологии е ограничена: компютрите продължават да правят това, което им кажем, а не това, което имаме предвид. Помага и променливото разбиране на хората за изкуствен интелект: обикновено така биват наричани задачите, с които компютрите все още не се справят.

В края на 80-те години финансирането на изследвания намалява драстично, преди да избухне отново преди няколко години, вече включващо обработка на данни в големи размери и комерсиални приложения като автономни коли.

Това възраждане не е движено от нова обобщаваща теория, но въпреки това обещава да промени цивилизацията ни из основи. Как се стигна дотук и какво да очакваме от промяната?