Младежка конференция „Модел Европейски съюз“ 2018

Приключило

30 мар. - 1 апр. 2018

София

Младежка конференция „Модел Европейски съюз“ 2018

Дата:

30 мар. - 1 апр. 2018, петък - неделя

Час:

18:00

Достъп:

Безплатно (Задължителна регистрация)

Място:

Дом на Европа в София, София, ул. Г. С. Раковски 124

За контакти:

Ива Белокапова, +359885121686, E-Mail

За събитието

На 30 март 2018 г. в Дома на Европа в София ще се даде старт на тридневната конференция „Модел Европейски съюз“ 2018, организирана от Американския университет в България. Откриването е от 18 ч., а темата на събитието тази година е „Към цифровия единен пазар“.

Основни лектори на 30 март ще бъдат Ивайло Калфин, бивш депутат в Европейския парламент, и Майка Форенбах, съветник към комисиите по цифрова икономика и интелектуална собственост на Американската търговска камара в Европейския съюз (AmCham EU). На откриването се предвижда видео обръщение на европейския комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Кратки речи ще поднесат Бойко Благоев, ръководител отдел „Комуникации“ в Представителството на Европейската комисия в България, и доц. Емилия Занкина, зам.-ректор на Американския университет в България.

В конференцията, която продължава през уикенда в кампуса на Американския университет в България, ще се включат близо 100 студенти от АУБ, Нов български университет, Университета за национално и световно стопанство, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета по архитектура, строителство и геодезия и др., както и 15 ученици от различни училища в страната.

Младите хора ще обсъдят стратегически теми, свързани с цифровизацията на Европейския съюз: поверителността на личните данни онлайн, геоблокинга, авторските права и фалшивите новини.

Конференцията се осъществява с подкрепата на Представителството на Европейската комисия  в България, Информационното бюро на Европейския парламент в България, Фондация „Фридрих Науман“, Europa Nova, Europe Direct и „Девин“ ЕАД.

За модела „Европейски съюз” :

Модел „Европейски съюз” в Страсбург (MEU Strasbourg 2017) е уникална симулация на вземането на решения и политиките на ЕС. Всяка година конференцията обединява мотивирани студенти и млади професионалисти, като им дава възможност да добият опит за функционирането на европейските институции. Проектът е изключително популярен сред младите европейци, които се развиват в областите на правото, международните отношения, политическите науки и европейските въпроси и медиите.

Публикувано на 29 март