Кръгла маса „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив“

Приключило

29 септември 2016

Пловдив

Кръгла маса „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив“

Дата:

29 септември 2016, четвъртък

Час:

10:00

Достъп:

Безплатно (Задължителна регистрация)

Място:

Гранд хотел „Пловдив“, Пловдив

За контакти:

E-Mail

За събитието

На кръгла маса „Инвестиции в образованието за бизнеса в Пловдив“ ще бъдат обсъдени и се очаква да бъдат взети ключови решения за главния проблем на региона – липсата на кадри.

В Пловдив през последните години успешно се развива един от най-големите икономически проекти на България – „Тракия икономическа зона“. Прогнозите са, че в следващите 10 г. в нея ще бъдат вложени над 1 млрд. евро.

На територията на зоната свои предприятия вече имат световни лидери като АВВ, Либхер, Сокотаб, Шнайдер Електрик, Уйлям Хюз, Магна, Мекалит. Повечето от чуждестранните компании са направили разширения на производствата си. Последният нов завод е на американската компания „Сенсата“. Моделът на индустриалните зони – с обособена инфраструктура и логистична подкрепа, набра скорост именно тук, като плод на усилията на частния бизнес, местните власти и академичната общност. Броят на работните места в зоната е приблизително 15 хил. (потенциал – още 30 хил. за следващите десет години).

Инвестиции=работни места

И ако интересът на Пловдив към „Тракия икономическа зона“ е продиктуван от железни икономически необходимости, интересът на останалите партньори в зоната – общините Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Стамболийски, също е ясно осъзнат. Те виждат в нея една постоянно търсеща работници и специалисти група от над 120 предимно западноевропейски предприятия, които дават сравнително високи за региона заплати. В „Тракия икономическа зона“ виждат своя интерес средните и висшите учебни заведения в Пловдив. В следващите 2 години инвеститорите в зоната ще имат нужда от над 1000 инженери, химици, софтуерни специалисти плюс още 2000 средни специалисти с висока квалификация.

Липсата на кадри обаче задъхва зоната и намиращите се в нея предприятия. Затова са необходими спешни мерки от страна на държавата, местната власт, бизнеса, средните училища и университетите за обучението на персонал, ученици и студенти.