Представяне на книга „откровеНИЕ“

Приключило

6 май 2018

София

Представяне на книга „откровеНИЕ“

Дата:

6 май 2018, неделя

Час:

14:30 - 16:30

Достъп:

Свободен

Място:

The Site, София, ул. "Камен Андреев" 15-17

За контакти:

Кремена Дачова/ Ормай, 0898406505, E-Mail

Организатори:

ЛЕКТИКА консулт

За събитието

„откровеНИЕ“   –      малка по размери книга с голяма  душа

18 текста в стихотворна форма, които провокират размисъл за малките крачки, които правим по големия път на живота си, тяхната важност и резултатност и влиянието  на нашите  убеждения и вярвания върху <съдбата> ни.

В страниците на „откровеНИЕ“, читателя ще намери есенция от смисли, усещания, озарения за света – проза за не прозаични неща….

вход: СВОБОДЕН

„откровеНИЕ“  е скроена по  джоба на всеки – можеш да я носиш във вътрешния си джоб, в дамската си чанта или просто в куфара за  “low cost” пътуване…. Няма да заема друго място  освен, надявам се, в твоето сърце, няма да тежи, напротив – ще ти дава лекота и усещане за крила..“

Ормай
Още с първата корица на книгата, Ормай събужда любопитството ни с многозначителното <стихо – проза или прозрения за не прозаични неща>.  С кратък „Предтекст“ в началото на книгата, авторът ни разказва откровено за себе си, за пътя, който е извървяла до перспективата на днешния си живот и отгледаната с любов и търпение способност да пише и рисува света – с образи и с думи!

В тази книга няма да откриете герои с имена. Всеки от нас е герой от тази книга. Във всеки образ от 18-те текста, можете да видите и почувствате себе си, да ви се стори, че думите рисуват история от вашия живот, че вече сте живели събитията, за които става дума, че познавате описаните емоции и размислите на автора са неделима част от вашите мисли за вашия живот!

В първата част на книгата – „АЗ съм“, авторът с омайното  име  Ормай, ни връща към света на приказките. Снежанка и злата й мащеха, Червената шапчица, баба й и вълка са някои от познатите ни от детството приказни герои,  вмъкнати от Ормай в нови, различни от детските приказки – приказки за възрастни и пораснали деца. Появяват се и други ормайни герои…. един Зелен дракон, една ПепеРуда… и още нарицателни образи, с които авторът ни провокира към размисъл за важността на самооценката, за видимото в огледалото на живота и за разликите между образите в това огледало и нашите вътрешни очаквания и образи за света.

Във втора част „Искам да бъда“….. посланията на автора се разгръщат в многоцветна палитра не от приказни герои, а от теми и неща – важни за света, видян през очите на всеки от нас; такъв, какъвто ни изглежда и такъв, какъвто ни се иска да бъде! Перспективата <аз съм> е поставена в паралел с <искам да бъда>, за да изпъкнат разликите между двете – иначе успоредни парадигми за света.

В провокативното <АЗ + АЗ = НИЕ>,  двете парадигми се допират в общото цялостно отношение към света. Ормай ни подтиква да потърсим и видим средата, онази точка на сливане и взаимно преливане, образът на общото, съединяващо цяло. Това не нечия перспектива – обезличена и преляла се <моя>, нито моята перспектива – превърната в нечия, <твоя>. В ….НИЕ, акцент от заглавието „откровеНИЕ“, Ормай ни намеква за онази перспектива на светоусещане, в което Аз-ът се слива в НИЕ и от малка, единична  човешка перспектива , прераства в обща и цяла – пораждаща трето, общо, творческо,  ново пространство! В него границите на егото на <отделния Аз>  се  отмиват и <от его + его> се получава нов субект <Него> – онова идилично сливане на две отделни в една обща цялост, позволяващо хармония със себе си и със света, в света!

 

„Здравей приятелю“ –

скъсява дистанцията и подава ръка за близост автора – това е нейният начин за зачеването на <НИЕ>…..

В „откровеНИЕ“, Ормай ни рисува с думи онези  следи, които оставяме след себе си, крачейки по пътя на живота  си и онези – други следи, които остават във всеки от нас, които се изписват на лицата ни, които се виждат по снагата ни – следите, които остават <след> и по които можете да про<след>ите кой какво и как е изживял, какво от живота е видял, …дали и доколко го е разбрал….

Главни герои в „откровеНИЕ“ са <светлината> и <сянката> – тъмния и яркия спектър на действителността; видимостта и отсъствието на такава, пътя зад нас  и пътя пред нас!

„Творбите на Ормай ни разкриват необикновен автор с оригинален стил. Приказките й ни завладяват с проникновените си философски  послания, а стихотворенията й, които са по-скоро поеми, ни зареждат с енергия и оптимизъм и ни разкриват нейния богат, емоционален  и изпълнен с дълбока човечност свят.“

Г. Михалков
Това не е книга, която се чете на един дъх!

Това е книга, която да отворите всеки път когато живота ви е оставил без дъх!

 

Нежен и много проникновен фон, за разгръщането на всеки нюанс от текстовете в книгата са илюстрациите им, направени с талант, философски замах и много любов от художника Александър Моллов.

Позволете си „откровение“ сам със себе си!

Подарете си „откровеНИЕ“.

Насладете се на красотата в образите, нарисувани графично с молив и картините, описани с думи в рими!….

 

Чудесата се случват на тези, които вярват в тях! Работата с приказки ни връща към спомена за вълшебството на случването. Случването на онова специално нещо в живота на всеки, което до момента било е само мечта. След това започват промени в живота. Мечтите се въплъщават в реалност. А резултатите понякога надминават очакванията. Да се разходиш в света на приказките –  размества пластове на мисълта, разчиства слоеве утайка,  натрупана с времето, заменя налични модели на мислене  с неподозирани хоризонти за  нови възможности и реалности. Разказвачът на приказки,  провокира промяна във вас – понякога той успява да промени само ъгъла, от който виждате нещата; друг път – променя „диоптъра на вашите очила“, а понякога се случва дори да променя света….

                 Надниквайки в света на приказките ….спираме да бъдем разумни, доверяваме се на сетивата си : виждаме, чуваме, усещаме с кожата и с носа си, може дори да усетим в устата си…. ВКУСА НА ИСТИНСКИТЕ НЕЩА, такива каквито ги познавахме когато бяхме все още малки, преди да ни научат как се правят нещата, преди да моделират в нас модели, преди да създадат у нас страхове….. Попадайки в „страната на чудесата“, всеки от нас открива в себе си отдавна забравеното дете, позволява му да тича, да пада, да става, да лети и да прави бели….Няма ги вече/още забраните, няма го стреса, непознато е чувството за вина, игрите са само игри и не роли!….. и всичко се случва без никой нищо да стори……

            За ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ….едно дете… – без , без клатене на пръст и заплахи, без страхове и други угрози…. ЗАЕДНО четем приказки, заедно ги разказваме, всеки споделя своето чуто и рисува с думи неговото лично видяно!

             Ако ви се струва, че вече сте възрастен, ако ви изглежда, че някой неща поотминаха вече,…ако ви наболява тук-там и ви се дърпа това, онова… Ако всичко постигате трудно, с , с ,….ако все чакате, а очакваното не идва, ако все искате, а не получавате…. Надзърнете в себе си през , страната на приказките и вълшебните неща…

            ….Животът ви ще бъде винаги същия ако не променяте нищо в него.. Опознайте себе си, осъществете желанията си, заживейте мечтите си. Открийте в себе си детската красота…
Доставете си радост. Позволете си да поспрете (поне за малко) да бъдете сериозен, отговорен, зает, забързан…. с една дума – възрастен, разрешете си да се усмихнете…ей, така – не заради нещо или някой друг, а поради своето собствено, вътрешно усещане и състояние… бъдете с нас – НА ПРИКАЗКИ.
 

Разказвачът на приказки, провокира промяна във вас – понякога той успява да промени само ъгъла, от който виждате нещата; друг път – променя „диоптъра на вашите очила“, а понякога се случва дори да променя света….

Публикувано на 24 май