Среща-разговор с Борис Зафировна тема „Документалният театър и социалната позиция в сценичното изкуството“

Приключило

26 февруари 2019

Пловдив

Среща-разговор с Борис Зафировна тема „Документалният театър и социалната позиция в сценичното изкуството“

Дата:

26 февруари 2019, вторник

Час:

18:00 - 19:30

Достъп:

Свободен

Място:

Дом на науката и техниката, офис 30, Пловдив, ул. Гладстон 1

Връзки:

Fb събитие

За контакти:

E-Mail

Организатори:

За събитието

Заповядайте на 26 февруари (вторник) от 18 ч. на Среща-разговор с театроведа и режисьор Борис Зафиров на тема „Документалният театър и социалната позиция в сценичното изкуството“

Вход свободен.
Място: ул. „Гладстон“ 1, офис 30, Пловдив /Дом на науката и техниката/

Срещата продължава темата за театъра и неговите форми и роли извън класическото разбиране за сцена и публика. Ще говорим за различните форми и функции на съвременния театър и конкретно за документалния и социално ангажирания театър. Тази алтернативна форма на театъра носи усещането за ангажимент и натоварване с тежки теми, което не я прави привлекателна сред аудиторията в България. Но въпреки това, документалният и социално ангажиран театър са средство за запознаване с различни проблеми, разбирането им, повишаването на емпатията и личната отговорност. Борис ще ни разкаже няколко неща:
– Какво всъщност е документален и социално ангажиран театър;
– Защо е важно да го има;
– За своя личен опит – какво е да се занимаваш с документален театър в България.

Темата за ролята на театъра извън сцената започна още през октомври 2018 г. по време на фестивала „Театър на отговорността – Форум 2018”. Тогава говорихме за необходимостта от връзка между изкуство и наука, по-конкретно между театъра и антропологията и за ангажирането със социални въпроси и проблеми.
Борис Зафиров е театрален мениджър и режисьор („theater maker”). Също така има опит като журналист и медиен асистент в областта на театъра. През 2012 завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Театрознание и театрален мениджмънт” в класа на проф. Калина Стефанова. През 2014 г. е поканен да участва в работилница за документален театър ръководена от германския режисьор Георг Жено, в която се заражда първата му режисьорска работа – „Да купиш история”. В момента Борис е председател на СНЦ „Театър на отговорността”, с което организират всяка година фестивал за документален театър. Успоредно с това подготвя сценични проекти в партньорство с други независими артисти и организации работещи в посока на съвременните сценични форми и социалната промяна. Освен работата си на местно ниво Борис работи в партньорство с артисти от Швейцария, Полша, Германия.