Обучение “Как да разпознаваме фалшива информация?“

Приключило

9 февруари 2019

София

Обучение “Как да разпознаваме фалшива информация?“

Дата:

9 февруари 2019, събота

Час:

10:00 - 17:00

Достъп:

Безплатно (Задължителна регистрация)

Място:

The Red House Centre for Culture and Debate, София, 15. Lyuben Karavelov Str.

Връзки:

Фейсбук

За контакти:

02 988 8188, E-Mail

За събитието

Обучение и хекатон за студенти и журналисти “Как да разпознаваме фалшива информация?” + Сертификат за преминато практическо обучение за проверка на факти

9 февруари | събота | 10:00 – 17:00 | Червена зала | вход: с регистрация (http://bit.ly/2TSKZ3o)

Коалиция за медийна грамотност в образованието кани журналисти и студенти по журналистика да се включат в практическо обучение по разпознаване на фалшива информация. Обучението е насочено към придобиване на умения, знания и инструменти за проверка на факти, необходими за работа в съвременни и традиционни медии. Обучението се провежда от експерти от компанията за медийни анализи “Персептика”. То е част от кампанията Дни на медийната грамотност 2019, със специална тема “Проверка на фактите”.

Условия за участие:

В обучението могат да участват журналисти, навлизащи в професията, студенти по журналистика и други дисциплини, свързани с работа с медии. Кандидатите трябва да се регистрират в срок до 5 февруари. Препоръчително е да носят на обучението собствен лаптоп. Обучението е безплатно, но регистрацията е задължителна предвид ограничения брой места.

По време на обучението са осигурени кафе-паузи и обяд за участниците.

Регистрирайте се за участие на този линк: http://bit.ly/2TSKZ3o

Какво представлява обучението:

Първата част на обучението е запознаване с инструменти и умения за разпознаване на фалшивата информация в различни формати – текстова информация, аудио, видео, снимки, профили в социални мрежи.

Втората част от обучението е практическа и представлява създаване на карта на фалшивите новини около избрано от студентите световно събитие. Практическото занятие ще премине под формата на хекатон. Студентите ще работят в малки групи с ментор по идентифицирането на фалшива информация, свързана със събитието. Резултатът от работата им “Картина на лъжата” ще бъде публикуван на сайта на Коалиция за медийна грамотност.

Третата част на обучението е подготовка на популяризацията на резултатите от хекатона. Те ще бъдат представени в серия от постове за Фейсбук, които ще станат част от комуникационната кампания на проекта. В тази задача, студентите ще получат подкрепа от експертите от Перспетика и Коалиция за медийна грамотност.

Повече за обучението и кампанията „Дние на медийната грамотност 2019“ вижте на страницата на Коалицията за медийна грамотност: http://bit.ly/2stCDnl