Обучение „Говори като TED-а Умението да говорим пред всички“

Приключило

3 - 6 Ное. 2018

София

Обучение „Говори като TED-а Умението да говорим пред всички“

Дата:

3 - 6 Ное. 2018, събота - вторник

Час:

09:00

Достъп:

Такса участие

Място:

ADI’S COOK & BOOK, София, ул. Будапеща 31

За контакти:

E-Mail

За събитието

ГОВОРИ като TED-A
или
УМЕНИЕТО ДА ГОВОРИМ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ

Първото, което ви идва на ум, е да си кажете „Е няма такъв курс! Няма такова обучение!“… и може би ще сте прави. Сега поседнете обаче за малко и се отпуснете…

Замисляли ли сте се колко много хора имат уникален интелектуален потенциал, който не могат да изразят пред другите? Хора, които постоянно четат, знаят наистина много, постигнали са завиден успех в професионален и личен план, ала все нещо не им достига, защото…не могат да говорят пред всички и с всички.
Замисляли ли сте се колко много хора притежават отлично възпитание, завършили са престижни училища, колежи и университети, имат подробен набор от знания по специалността си, но не могат да си намерят правилното работно място, просто защото не умеят да похвалят словесно пред аудиторията уменията-знанията, които са натрупали – които притежават?
Замисляли ли сте се колко много хора, които, въпреки чудесния житейски дух, са все сами и все като че ли не попадат на правилната „половинка“?
Замисляли ли сте се, че има и такива хора, които са отдадени безрезервно на професионалните си успехи, обаче не успяват да „израстват“ в пределите на компанията, защото все нещо не им достига?
Замисляли ли сте се колко много хора никога не постигат нормален диалог, никога не получават отговори на своите въпроси или, ако ги получат, е твърде късно времево?
Замисляли ли сте се каква е причината всичко това да се случва?
Аз, Ади Цанова, не просто имам отговор на този въпрос,
а и ви предлагам да го изживеете с мен
и УМЕНИЕТО ДА ГОВОРИТЕ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ СЕГА!

Работната ми практика започна в много ранните ми житейски години. „Трудните времена на прехода“ не бяха нито причината, нито следствието на моето решение да започна да работя колкото се може по-рано. Всъщност, това, което ме подтикна да го направя, се криеше в моята способност да общувам открито с хората и аз исках да го правя всеки ден с различни хора – на различни възрасти и от различни социални прослойки. Ето така за първи път на 14 години се оказах на снимачната площадка на „някакъв руски филм“ в Дом 2 на резиденция Бояна.
Това бяха прекрасните времена на Руския Камерен Театър към Руския културно-информационен център, на който отдадох 25 години от живота си на ученичка, студентка, съпруга и майка.
Театърът ми даде много! Изпълни ме със знания, които нямаше как да придобия без подкрепата на публиката, която наблюдавах прецизно по време на всеки един спектакъл. Наблюдавах всяка една реакция на реплика, физиономия, споделен с друг актьор мизансцен и край, изпълнен с възторжени ръкопляскания. Публиката ме учеше години наред, и аз ставах все по-добра и по-добра на сцената.
През годините използвах всички натрупани умения в професионален и личен план, за да успея и в двете посоки. Като филолог по образование винаги съм вярвала в силата на словото и езиковите похвати, които съпричастно подпомагат всеки един преразказ, всяка една словесна дискусия, всяка една история или просто разговор между приятели.
През годините четях, учех, репетирах, прилагах, наблюдавах и разбрах, че голяма част от неуспеха у дома и в работата се дължи на неумението да говорим пред другите, независимо колко близки сме с тези „други“ и в каква позиция сме подканени да проведем разговора.
Помня една реплика на мой скъп приятел, който е с 30 години по-възрастен от мен. Тя гласеше: Знай, че няма неполучени отговори. Има неправилно зададени въпроси. Умението да общуваш е в основата на успеха у дома и навън.
От деня на това споделяне до днес изминаха близо 18 години труд в общуване и то успешно с едничката мисъл там, някъде, в моето подсъзнание: Няма неполучени отговори. Има неправилно зададени въпроси. И с тази реплика преди повече от 18 години започна моето надграждане в УМЕНИЕТО МИ ДА ГОВОРЯ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ.
Одухотворена, със самочувствие, с отличен набор от езикови похвати аз общувам свободно и непринудено, и без притеснение пред малки и големи, с хора с различен социален статут, с различни професии и от различни нива на успехи.

Трета година обмислям този курс и все нещо ме спираше. Най-вече липсата на време, поради натоварения ми професионален и семеен график. През тези три години различни птичета-подсказки кацаха на моите рамена, а аз все не намирах време. Но едно нещо преди две седмици ме пробуди! И това нещо много бързо намери време в моя препълнен с ангажименти житейски график. Казах си „Време е!“ по време на едно събитие, на което бях поканена като гост. TED Talks – Най-доброто от Канада за 2017 година. На събитието отидох заредена с очакване за няколко наистина вдъхновяващи речи, но си тръгнах разочарована. Очаквах, че TED Talks ще ми поднесе поредната доза вдъхновение и желание да зная повече, да мога повече и да споделям повече. Уви, не се случи нито едно от трите.
Отдавна преглеждам TED Talks листата от видео материали. Разбирам, че общата идея е хора, които имат какво да кажат на света, да го споделят по време на такъв тип сесии, които се провеждат по цял свят. А вече и у нас – в България.
У мен интерес привлича всяка една реч, в която има определен заряд и информация, които могат да възбудят интерес не само в професионалните сърца на специалистите, ала и в онези, които за първи път чуват „за това нещо“. Това е истинско умение да привлечеш на своя страна публика, която не е дошла да слуша теб, ала ти си я очаровал, защото УМЕЕШ ДА ГОВОРИШ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ. Това за мен би следвало да е TED Talks.
През няколкото последни години проучвания на тези световни речи, попадах на наистина вдъхновяващи видео материали. Материали, които предизвикваха моя ум да размишлява над теми, които никога не са му били присъщи. Но през времето на моите търсения на още и още вдъхновяващи речи попадах и на много неуспешни такива. И тези неуспешни речи, въпреки възможността да се изявиш пред цял свят и то не къде да е, а в TED Talks средите, неминуемо възбуждаха въпроса „Защо не се справят? Какво им липсва, за да бъдат завладяващи, говорейки за строежа на мостове пред хора, които цял живот са крачили само по няколко такива в пълно безхаберие, кой ги строи и как.“, „Защо не успя да привлече вниманието ми тази дама, макар че тя говори за уникалния фестивал Burning Man, за посещението на който мечтая от години?“, „Защо с нищо не успя да докосне спомените ми темата за Рим? Един град, в който се чувствах прекрасно преди години.“.
А темата за мостовете би могла да бъде изключително интересна, предвид факта че аз все още не мога да си отговоря на въпроса как толкова далечни разстояния са били свързвани с мостове във времена, в които е имало само човешки ръце и шепа камъни. И, повярвайте ми, има много хора като мен, които си задават същия въпрос. Значи публика има. Очакваме на сцената да произнесе реч вдъхновителя за тези ръчни чудеса.
Скорошната покана като гост на TED Talks ме разочарова откъм говорители, но пък ме вдъхнови за нещо наистина ценно в живота. С умението си да говоря пред всеки и с всеки да науча и други хора да го правят, отърсвайки се от своите словесни предразсъдъци и мисли за неумение.

През годините професионален успех все един и същи въпрос се отправя към мен:
Кое е онова единствено нещо, което обуславя твоя успех?
И отговорът, ако трябва да избирам едно единствено нещо, е: УМЕНИЕТО ДА ГОВОРЯ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ!

Замисляли ли сте се колко много хора живеят непълноценно,
защото не умеят да говорят пред другите?
Замисляли ли сте се колко много хора не успяват да бъдат успешни
в професионален план, защото не умеят да говорят с другите?
ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ, ЧЕ ТОВА Е НАПЪЛНО ПРЕОДОЛИМО?

Взимай решението СЕГА! НЕ ОТЛАГАЙ! И ЕЛА ДА ИЗЖИВЕЕМ ПРИКЛЮЧЕНИЕТО „ГОВОРИ КАТО TED-а“ ЗАЕДНО в четири дни, по време на които да поставим основите на УМЕНИЕТО ДА ГОВОРИМ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ.
Четири дни, по време на които да „разпуснем юздите“ на безпокойството, притеснението и убеждението, че не умеем да говорим, защото знайте: всеки човек на Планетата Земя ПРИТЕЖАВА УМЕНИЕТО ДА ГОВОРИ ПРЕД ВСИЧКИ и С ВСИЧКИ. Това умение е вродено във всеки един от нас. Някои просто все още не са открили своя Словесен Гений, наречен ГОВОРИ КАТО TED-A. Е, ВРЕМЕ Е ДА ГО НАПРАВИТЕ СЕГА!