Форум „Gastronomix 2018“

Дата:

7 - 10 Ное. 2018, сряда - събота

Час:

09:30

Достъп:

Свържете се с организаторите

Място:

Интер Експо Център, Зала 6, София

За контакти:

E-Mail

За събитието

GastronomiX e кулинарен форум за професионалисти, състоящ се от майсторски класове на световни и български шеф-готвачи, както и презентации с демонстрационно готвене на различни теми.
Създаден е с цел младите и изграждащите се професионалисти в готварството, сладкарството и ресторантьорството в България да черпят вдъхновение, идеи и техники от утвърдени капацитети в бранша.

GastronomiX предлага майсторски класове, демонстрации и презентации на световно ниво. Сред лекторите на форума тази година са знаменити испански шеф-готвачи от ресторанти с две звезди Мишлен, сладкар на най-високо световно ниво и още големи професионалисти, благодарение на които готвачи и ресторантьори от младото поколение у нас могат да овладеят по-горни нива в професията, да получат нови ценни знания и умения.
GastronomiX е също така оживено място за срещи и контакти на цялата професионална кулинарна общност в България и форум, който развива и популяризира българската висша кухня. Събитието е подходящо и полезно не само за професионални готвачи и сладкари, а и за ресторантьори, кетъринг компании, сомелиери, хора с друг професионален или личен интерес към храната и, разбира се, за медии.

Четирите дни на GastronomiX 2018 включват богата и интересна програма. Началото ще постави уважаваният италиански шеф-готвач Масимо Росето, посланик на великата традиция на ризотото и бранда Riso Gallo.

В четвъртък, на 8 ноември, са звездните майсторски класове на Maрио Сандовал, шеф-готвач на ресторант Coque в Мадрид (2* от Мишлен) и на шеф-готвач от митичния екип на Disfrutar в Барселона (2* от Мишлен): Едуард Шатрук, Ориол Кастро и Матеу Касаняс – работили с Феран Адриа в El Bulli.

В петък, на 9 ноември, на сцената ще видим белгиеца Анри Донно, главен шеф-инструктор на престижната HRC Академия, а последният ден на GastronomiX, събота, е посветен на висшето сладкарство. Благодарение на българската Pastry Academy демонстрация Шоколад ще води един от най-добрите шоколатиери в света, британецът Мартин Шифърс, печелил два пъти Европейската купа по сладкарство.

Това са само част от лекторите на GastronomiX 2018. Презентации ще изнесат и утвърдени български професионалисти. Очаквайте скоро пълната програма на събитието.

Провеждането на GastronomiX 2018 е възможно благодарение на генералния спонсор Метро и спонсорите AVA M, Silver Star, Унитемп и Делита Трейд, както и благодарение на подкрепата на The Alimentaria Experience. Организатори и идеолози на GastronomiX са Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), Интер Експо и Конгресен Център и Gourmet Publishing.